Brukermedvirkning innebærer at barnet, den unge eller foresatte blir sett på som en likeverdig part i samtaler og beslutninger som angår hans eller hennes utfordring. Det viktigste i møtet er god kommunikasjon og at alle parter er åpne og lydhøre for hverandre. Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet.
Eigersund kommune har ansatt erfaringskonsulenter i Mestringsenheten, og som bidrar i utforming av tjenestetilbudet til utsatte barn, unge og familier.
De ulike kommunale tjenestene skal sikre at brukerne får medvirke, dette organiseres noe ulikt.
Spørreundersøkelser
Flere av avdelingene / enhetene som gir tjenester til barn og unge har ulike type spørre og brukerundersøkelser, noen er situasjonsavhengig mens andre er i en fast rytme.
Eigersund Kommune deltar hvert 3. år i Ungdata undersøkelsen (ungdomstrinnet), og fra 2022 er det også bestemt at kommunen skal delta i Ungdata Junior for mellomtrinnet (5. – 7. trinn).
I skolene gjennomføres elevundersøkelsen årlig.
Barnehage
I Eigersund Kommune skal hver barnehage opprette formelle organ som foreldreråd og samarbeidsutvalg. Foreldre/foresatte skal gjennom disse fora sikres medvirkning om barnehagens samlede virksomhet, jmf Lov om barnehager § 4.
Foreldrerådet består av foreldre og foresatte til alle barn i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme fellesinteressene til foreldre/foresatte, og bidra til utvikling av et godt oppvekstmiljø.
Samarbeidsutvalget(SU) skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ sammensatt av likt antall foreldre/foresatte og ansatte. For Grøne Bråden, Hellvik, Rundevoll og Slettebø barnehage, betyr det 2 representanter valgt av foreldrene og 2 representanter valgt av ansatte. For Husabø barnehage betyr det 1 representant valgt av foreldrene og 1 representant
valgt av ansatte. Eigersund kommune som eier deltar med èn representant per SU.
Barnehageeier skal sørge for at saker av viktighet forelegges foreldrerådet og samarbeidsutvalget.
Skole
FAU leder er representert i kommunalt foreldreutvalg (KFU), dersom ikke annet blir besluttet av FAU. Det skal også velges representanter til samarbeidsutvalget (SU) og skolemiljøutvalg (SMU).
FAU. Når du har barn på skolen, er du automatisk en del av Foreldrerådet. Foreldrerådet velger representanter til Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) – én eller flere fra hver klasse. Til sammen utgjør de et utvalg som skal ha mulighet til å påvirke skolehverdagen og være en konstruktiv samarbeidspartner for skolens. FAU kan komme med råd og innspill, men også ta opp saker på eget initiativ.
SU Ved alle norske skoler skal det finnes et samarbeidsutvalg (SU) eller et driftsstyre. Disse utvalgene skal bestå av representanter fra foreldrene, elevene, undervisningspersonale, andre tilsatte og to representanter fra kommunen, hvor rektor er den ene. Foreldrerepresentantene skal, ifølge opplæringsloven § 11-4, være fra FAU. Den ene representanten skal være FAU-lederen.
Skolemiljøutvalget (SMU) er et utvalg bestående av elever, foreldre, skolens ledelse og ansatte, kommunen (grunnskole) og fylkeskommunen (videregående). Elevene og foreldrene skal være i flertall.
Skolemiljøutvalget har som oppgave å bli enige om hva som er et godt skolemiljø og legge planer for hvordan man oppnår dette.
Hver skole har et elevråd med to representanter fra hvert trinn.